Jdi na obsah Jdi na menu
 

 




Věra Rosendorfová, trenérka oddílu sportovní gymnastiky, vzpomíná na příznivce Mirka Davida, který psal kroniku našeho slavného předválečného hornopočernického hokejového oddílu, jehož byl sám členem a sliboval, že až kroniku dopíše, začne psát o gymnastice v Horních Počernicích, neboť gymnastika navazuje na sokolské cvičení na nářadí. Osud mu však bohužel nedopřál, aby slib splnil. Po něm už se nenašel nikdo, kdo by kroniku sepsal. A tak Věra Rosendorfová začala sama vzpomínat a těch 50 let gymnastiky u nás nepatrně popsala.

Náš oddíl založil v roce 1953, tedy v době, kdy totalitní režim rušil Sokol, J. Šafář, společně se svými dvěma syny a dvěma dcerami, ke kterým se přidávala další děvčata i chlapci. Oddíl se pomalu rozrůstal a Jirka začal shánět další trenéry a trenérky. Nároky na výkony se stupňovaly – mezinárodní úspěchy Bosákové, Čáslavské i ostatních mužů a žen motivovaly trenéry i malých oddílů, aby se snažily pohybovou krásu předních gymnastů alespoň napodobit. Nestačilo cvičit jen dvakrát týdně 1 – 1,5 hodiny, tréninkových hodin přibývalo a školení nových trenérů také. Začínali tito: Šafář, Koštel, Konečná, Jahodková, Rosendorf A., Rosendorfová, Tučková. Někteří po čase odešli a další, většinou bývalé závodnice, nastoupili. Petrová, Rosendorfová ml., Šafářová J., Rosendorf L., Muhr, Pittnerová-Pudilová, Martínková-Šotolová, Barešová. Později až do dnešní doby jsou trénery našeho oddílu: Rosendorfová, Rosendorf, Kopecká, Šotolová, Muhr, Spitzerová, Formanová, Hubáčková, Augustová. Po odchodu J. Šafáře se rozpadl chlapecký oddíl a žádný další trenér chlapců se nenašel.


Naše gymnastické úspěchy:

Chlapci se každým rokem probojovali až na Mistrovství republiky. V roce 1975 vyhrálo čtyřčlenné družstvo mladších žákyň ve složení Katka Bartošková, Petra Beránková, Katka Struchmančuková a Marcela Švejnohová Přebor republiky a v dalších letech vždy alespoň dvě naše gymnastky postoupily na Mistrovství republiky. Dvakrát se stala Hana Warausová přebornicí II. VT dorostenek.V roce 1994 vyhrála Marcela Křivánková Přebor republiky ve II. VT juniorek.

V Přeborech Prahy slavil náš oddíl úspěchy mnohokrát, na prvních místech se umístila tato děvčata: Šárka Barešová, Marcela Křivánková, Karolína Huňková, Zuzana Sládková.
V roce 1995 se na Přeboru Prahy v Tyršově domě umístilo na prvním místě družstvo ve složení: Soukupová Zuzana, Rejšková Pavla, Augustová Michaela a Hubáčková Zuzana.

V současné době náš oddíl bohužel nedosahuje výsledků srovnatelných s minulostí, neboť naše tréninkové možnosti nestačí na konkurenci. Kdo dnes netrénuje alespoň 5x týdně, nemůže se prosadit, protože požadavky se stále zvyšují. Náš trenérský tým tvoří zaměstnaní lidé, kteří opravdu nemohou trávit v tělocvičně více než 3 odpoledne v týdnu v době od 16 do 19 hodin. Soboty – to jsou závody, na které jezdíme pravidelně již mnoho let, například Trhové Sviny, Karlovy Vary, Všetaty, Jindřichův Hradec, Vrchlabí a Kolín. Pro děti jsou tyto gymnastické „výlety“ spojené se závoděním zpestřením náročného tréninku a trenéři se také rádi sejdou s těmi, kteří mají stejné zájmy a starosti s výchovou „svých gymnastek“.

Každý rok pořádáme v červnu tradiční závod dvoučlenných družstev v gymnastickém čtyřboji.Letos to bude již 27. ročník. Na tento závod nám věnoval tehdejší MNV překrásnou broušenou vázu – je to cena „O vázu Horních Počernic“. Počet závodnic je vždy kolem 50 žákyň, juniorek a žen. Závodnice získávají hezké ceny, na které nám každoročně poskytuje Místní úřad určitou částku peněz, není to mnoho, ale gymnastky jsou skromné a mají radost i z maličkostí. Závod jsme rozšířili o finále na kladině – Memoriál Jaroslava Mládka a o finále v prostných – Memoriál J. Šafáře. Tito dva muži se v minulosti významně zasloužili o náš oddíl. J. Mládek kdysi peněžní podporou a J. Šafář velkou obětavostí a pracovitostí s dětmi. K tomuto závodu jsme ještě připojili „Veteraniádu“ – je to závod pro trenéry a trenérky a pro gymnastky nad 20 let, které již nezávodí a svůj čas věnují výchově dětí. Tento závod budeme pořádat již po dvacáté. Pravidelně pořádáme Oblastní kvalifikační závody – kvalifikaci na Přebor Prahy s účastí kolem 100 dětí a závod pro nejmenší gymnastky pořádaný PGS s účastí cca 80 dětí.

Každé léto jezdíme s dětmi na soustředění .V 90. letech pořádal náš oddíl letní tábory i pro ostatní oddíly jednoty (odbíjená, košíková, základní tělesná výchova). V současné době využíváme tréninková zařízení zejména v Poděbradech a Liberci, kde připravujeme děti na novou závodní sezónu. Část dovolené tráví trenéři místo u moře v tělocvičně, ale i koupání a hry jsou pro děti na programu. Práce s dětmi je náročná, ale všechny naše trenéry baví.

V Horních Počernicích byla vybudována nová moderní sportoviště a protože jsem sportovkyně, tak mě to těší, ale „závidím“ ostatním oddílům lepší podmínky a doufám v jejich využití. Bohužel jsme jeden z těch sportů, který je poněkud stranou zájmu veřejnosti ač je základem pro všechny ostatní sporty. Naše tréninky, to je posilování, obratnost, rychlost, pohybová estetika i všestrannost. Podmínky máme ale dost špatné. Gymnastika je sport náročný hlavně na čas. Začínáme přípravku s dětmi od 4 – 7 roků. Jsme závodní oddíl a příprava dětí je dlouhodobá a tak všestranná, že neznám sport, který takto pracuje. Když od nás odejdou děti do jiných sportovních oddílů, jsou dobře fyzicky připravené.

A nyní o našich tréninkových podmínkách. Cvičíme ve školní tělocvičně Ratibořická a proto popíši přípravu tréninku: Všichni trenéři přicházejí rovnou z práce, třikrát týdně musíme vynést a připravit 4 vysoké závodní kladiny a 3 nízké kladiny pro nácvik obtížnějších prvků, pod každou čtyři žíněnky, tj. 28 žíněnek, pak přeskok, to je kůň a zase žíněnky na doskok a rozběhový pás, odrazové můstky a doskokové duchny chránící nohy, bradla a hrazdu, tj. 10 žíněnek. Na akrobacii máme speciální pružnou podlahu, ta se skládá z 10-ti desek a na ní 2 dlouhé 12-ti metrové koberce. Vlastními silami jsme vyrobili 2 pojízdné vozíky, aby se žíněnky a podlaha přivezly – tím se trochu práce s přípravou usnadní. Kdo vidí, jak děti s pomocí trenérek a jednoho trenéra kmitají, musí tuto náročnou práci ocenit. Pokud pořádáme závody, musíme ještě připravit čtvercovou podlahu 12x12 metrů, kterou využíváme pouze 1x do roka, místo abychom ji pravidelně využívali v trénincích. Podlaha je takto uložena již 20 let v nářaďovně. Získali jsme ji od Svazu SG za to, že u nás pořádáme spolu s Pražským svazem různé závody. Veškeré nářadí musíme po každém tréninku opět uklidit. Kdo to nevidí, nevěří. Ale gymnasté jsou pracovití a vytrvalí, což není špatná vlastnost.

A nyní aerobik: Je to vynikající způsob pohybu pro ženy i muže. Před lety, kdy k nám tato forma cvičení pronikla ze zahraničí, začaly dvě naše trenérky (Pudilová, Rosendorfová ml.) vést cvičení pro ženy v tělocvičně Chvalkovická a tuto tělocvičnu zcela zaplnily nadšenými ženami. Postupem času obě cvičitelky odcestovaly do ciziny, nastoupila jiná děvčata, naposledy sestry Pinklovy, Martina Řeřichová a Petra Voleská. Aerobik se postupem času zformoval do jiné podoby a i dnes máme tělocvičnu plnou spokojených dívek a žen. My trenérky oceňujeme jejich chuť pro sebe něco udělat. Hodiny aerobiku navazují na tréninky gymnastiky, 3x týdně od 19 – 20 hodin a cvičitelky přidávají i nedělní cvičení v malém baletním sále. Moderní hudba zní otevřenými okny do okolí a musím s úsměvem říci: ženy výborně, škoda že nejsem mladší!


Jaroslav Mládek - Memoriál ve sportovní gymnastice - cvičení na kladině
 
Pracoval ve Frutě i jako odborový pracovník. Pomáhal TJ Sokol finančně. Byl předsedou TJ Sokol v 60. letech 20. století.Bydlel v Praze na Letné.

   
Jeroným Šafář - Memoriál ve sportovní gymnastice - cvičení v prostných

Dlouholetý cvičitel Sokola, v r. 1953 založil na popud J. Mládka oddíl SG v Horních Počernicích. Sám trénoval gymnastiku, byl výborný gymnasta před 2. sv. válkou a cvičil i v době války v Dolních Počernicích pod vedením Aloise Leflera. Sám trénoval pak chlapce a své dcery.Na školení SG v roce 1962 poslal Věru Rosendorfovou a Boženu Dvořáčkovou - to byly tudíž první trenérky našeho oddílu SG. Prvním kvalifikovaným trenérem se později stal Jaroslav Koštel.